Mental Fitness Studio
  home    Wanderlee Magyarország Kft. rólunk aktuális kapcsolat
Banner

Egyensúly és kontroll – Balansz a stressz kivédésére és a Wellness elérésére

A stressz igazából a kontrollról - illetve annak hiányáról, vagy illúziójáról szól. Mi az, amit kontrollálni tudunk és mi az, amit nem. Erre felmerülhet bennünk a kérdés: akkor mindenhatónak kell lennünk? Nem. Amit nem tudunk befolyásolni, az önmagában nem veszélyeztet bennünket, ha pontosan tudjuk, hogy nem tudjuk… A fő probléma akkor áll elő, ha a kontrollálhatatlanság a vakfoltunk területén jelentkezik, téves ismereteink, vagy erős vágyaink vannak egy helyzettel kapcsolatban, aminek következményei számunkra váratlanok és így nehezen tudjuk feldolgozni, értelmezni, elfogadni.
Cselekedet, gondolat, érzés
Cselekedeteinket mennyire tudjuk kontrollálni? Csaknem teljesen. Gondolatainkkal ugyanígy vagyunk.
Az érzésekkel másképp állunk. A különbség az, hogy gondolatainkat, tetteinket előzetesen tudjuk kontrollálni, míg érzéseinket utólag. Gondolataink, tetteink tőlünk függenek, érzéseinknek pedig nem tudunk irányt szabni. Próbáljuk csak ki, mennyire tudunk egy szempillantás alatt boldogok lenni. Nem megy egykönnyen. Érzelmeinket csak keletkezésük után tudjuk megélni. Az érzések jönnek – és ha figyelünk rájuk, akkor konstatáljuk: „aha, most ezt érzem...”
Érzéseinknek nehezen tudunk irányt szabni. Ez nem baj. Probléma csak akkor van, ha érzéseink kontrollálatlanul mehetnek oda és úgy, ahova akarnak. Dühkitörés – partnerünk fele. Fájdalom – fejünkbe, gyomrunkba, szívünkbe. Itt ered a stressz.
Az egyensúly visszaállítása
Az egyensúly megteremtésének sok technikája van –melyek könnyedén vezetnek bennünket ahhoz a belső nyugalom-forráshoz, amely mindannyiunk számára adott.

  • Lazító – relaxációs módszerek a lelki immunitás erősítésére
  • Éberség-fejlesztő, fókuszáló módszerek – Mindfulness technika
  • Az érzések kifejezésének technikái
  • Imaginációs technikák a problémák, traumák feldolgozására – A KIP
  • Énerő-építés, énhatárok – testhatárok tudatosítása
  • Az étkezés helyes egyensúlyának megtalálása
  • Frekvenciákon alapuló kezelés, hang - terápia
  • A pozitív gondolkodás erejének megtapasztalása

Az első lépés: a helyes diagnózis
A stresszből kivezető út első lépése a helyzet pontos értése. Mi miről szól. És én hogy vagyok benne, mi a szerepem. Milyen érzéseim vannak és azok kire vonatkoznak. Tudom-e kontrollálni helyzetemet?
A Wellness helyes értelmezése
A Wellness jól-létet jelent. A jól-lét pedig azt feltételezi, hogy tisztában vagyok magammal, érzéseimmel.
Hiába megyünk el egy wellness-hotelbe, ha lelkünk nem a jól-lét állapotában van. A testünket lehet nyugtatni, kényeztetni – de a test csak a lélek állapotát tükrözi.
A változás és az egyensúly megtalálása a lelki stresszből kivezető úton tett első lépéssel kezdődik.
„Az élet nem arról szól, hogy megtaláld-, hanem, hogy teremtsd meg önmagad” G. B. Shaw